Groenewegen en Teunissen hekelen communicatie bij hun ploeg Jumbo-Visma na chaotische sprint in de vierde touretappe: ‘Moet echt beter’’. Groenewegen was op zijn beurt schuldbewust. “Het ging op zich goed, alleen kon ik niet goed duidelijk maken wat ik wilde. We zaten goed met z’n vieren en probeerden een plan te maken. Maar we raakten elkaar kwijt en ik kon de power niet benutten.” (NOS, 19 juli 2019)

Technisch directeur van Honda Toyoharu Tanabe over de samenwerking met Red Bull Racing: “ Het draait bij ons om openheid, eerlijkheid en onderling vertrouwen. Dat is de kurk waar alles op drijft. Natuurlijk zullen we af en toe moeten melden dat onze motor niet sterk of betrouwbaar genoeg is. Dat kan frustrerend zijn, maar zolang we goed met elkaar discussiëren zie ik geen enkel probleem. Open communicatie is de sleutel.” (NOS, 29 maart 2019)

Wat is communicatie? Welke vormen van communicatie zijn er? Hoe communiceer je effectief?
Communicatie is een veel besproken onderwerp binnen de sport. Bij elk contactmoment van een trainer met een speler of spelers onderling speelt communicatie in allerlei vormen een grote rol. Voor mensen is het namelijk onmogelijk om in elkaars aanwezigheid niet te communiceren.
Communicatie is het uitwisselen van informatie tussen tenminste twee personen. Jij als zender stelt de boodschap samen met invloed van je emoties, persoonlijke ervaringen en je referentiekader en uiteindelijk verzend je de boodschap. De ander als ontvanger krijgt de boodschap en bekijkt deze boodschap vanuit zijn eigen referentiekader. Communicatie vindt dus plaats door informatie uit te wisselen en tegelijkertijd elkaars verbale en non-verbale gedrag waar te nemen en te interpreteren.

Communicatievormen
Er zijn twee manieren van communicatie: interpersoonlijk en intra-persoonlijk. De bekende verbale en non-verbale communicatie valt onder de interpersoonlijke communicatie. Ongeveer 70% van de menselijke communicatie is non-verbaal. Onder non-verbale communicatie verstaan we onder andere lichaamshouding, gebaren, gezichtsuitdrukking en stemkenmerken.
Een voorbeeld van intra persoonlijke communicatie is praten tegen jezelf (zelfspraak). Bijvoorbeeld wanneer je het zwaar hebt tijdens je laatste kilometer hardlopen voordat je thuis bent en tegen jezelf zegt: ‘Kom nog even doorzetten, je bent bijna thuis’. Iedereen praat tegen zichzelf en dit heeft effect op je motivatie en gedrag. Ook coaches hebben invloed op de zelfspraak van hun spelers. Uit onderzoek blijkt dat wanneer coaches veel negatieve feedback geven, spelers negatiever tegen zichzelf gaan praten.

Effectief communiceren
Enkele richtlijnen die helpen om effectief te communiceren zijn:
– Wees direct, duidelijk, specifiek en compleet, zodat iemand alle informatie ontvangt om jouw boodschap te begrijpen.
– Communiceer zoveel mogelijk vanuit de ik-vorm wanneer je feedback geeft. Op deze manier is het duidelijk dat het jouw mening is en het niks zegt over de persoon zelf.
– Observeer en vraag naar feedback van de ontvanger. Hierdoor weet je hoe je interpersoonlijke communicatie wordt geïnterpreteerd.
– Zorg dat je non-verbale communicatie overeenkomt met je verbale communicatie, zodat je spelers niet in de war raken van tegengestelde signalen.
– Tot slot is (actief) luisteren binnen communicatie van belang, zodat iedereen zich gehoord voelt.

Wil je meer leren over communicatie met spelers, ouders, staf en bestuur en de invloed van lichaamstaal? Kom dan naar de intervisie bijeenkomst op woensdag 20 november met als thema ‘Communicatie’! Zie hier of op onze
facebook pagina voor meer informatie.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial