Over een aantal weken is het zover: het EK Hockey in eigen land van 4 tot 13 juni. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen zullen het opnemen tegen de top van Europa, om te strijden voor de titel. Met beide Oranjeteams al in het bezit van een Olympisch ticket, belooft het een drukke sportzomer te worden. Hierbij komt een intensieve voorbereiding om de hoek kijken waarbij er veel wordt getraind, de selectie gevormd wordt, en gewerkt wordt naar het einddoel namelijk zowel goud op het EK als op de Olympische spelen. Dit vergt veel van de spelers met zo’n druk programma.

Laatst werd naar buiten gebracht dat de Oranje hockey dames gebruik maken van een psycholoog, om onderwerpen zoals omgaan met tegenslagen en conflicten te bespreken. Volgens de bondscoach Allison Annan is wat er gebeurt buiten het veld minstens zo belangrijk als op het veld: ‘als de communicatie niet goed is komt er van het hockeyen ook weinig terecht’. Lidewij Welten, speelster van Oranje, heeft zelf ook baat bij een psycholoog. Ze vindt dat jezelf kwetsbaar opstellen tegenover een ander voor meer verbinding zorgt, waardoor je elkaar beter aanvoelt en bereid bent harder te werken voor elkaar.

Maar wat is het geheim van de hockeydames, aangezien ze al jarenlang aan de top van de wereld staan? Wat is hun sleutel tot succes? Beter gezegd: hoe zorgen zij ervoor dat ze als team steeds een goede prestatie kunnen leveren?

Samenwerking binnen het team is vaak essentieel voor de prestatie, waarbij het gaat om het groter geheel en niet elke speler individueel. Hieronder staan een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je als team beter samenwerkt:

 

  1. Stel samen doelen op. Door het maken van teamdoelen creëer je verbondenheid, omdat iedereen voor hetzelfde gaat. Dit kan de hechtheid van het team bevorderen evenals de motivatie van de spelers. Wanneer iedereen zich inzet voor hetzelfde doel, wordt de samenwerking tussen de spelers beter om zo het doel te kunnen behalen.

 

  1. Zorg ervoor dat iedereen weet wat zijn of haar rol is binnen het team. Zo weten de spelers wat zij van elkaar kunnen verwachten. Op deze manier raken zij makkelijker op elkaar ingespeeld en kunnen ze makkelijker anticiperen op (onverwachte) situaties.

 

  1. Communiceer met elkaar, zowel verbaal als non-verbaal. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de prestatie van een team valt of staat met communicatie. Door duidelijk te leren communiceren met elkaar zal de kans op onduidelijkheid onderling kleiner zijn en wordt het meer voorspelbaar wat je teamgenoot zal doen. Dit kan de samenwerking in een team bevorderen, omdat je weet wat je kan verwachten van de ander.

 

  1. Leer elkaar kennen buiten het veld. Zoals Allison Annan al zei, is wat er naast het veld gebeurt net zo belangrijk als op het veld. Door elkaar buiten de sport om te leren kennen kan de band versterkt worden tussen de spelers en daarmee de hechtheid van het team. Hoe hechter een team namelijk is, des te waarschijnlijker dat de samenwerking beter verloopt doordat ieder voor elkaar door het vuur wil gaan.

 

De Oranje dames hebben er volste vertrouwen in dat het gebruik van een psycholoog hen zal helpen op de Spelen en het EK. Over een aantal weken zullen we het weten, maar met deze tips zal het aan de samenwerking niet liggen.

Geschreven door: Christy Kouwenhoven

Referenties:

Beauchamp, M. R., Bray, S. R., Eys, M. A., & Carron, A. V. (2002). Role ambiguity, role efficacy, and role performance: Multidimensional and mediational relationships within interdependent sport teams. Group Dynamics: Theory, Research, and Practice6(3), 229.

Elling, A. (2005). ‘We zijn vrienden in het veld’. Grenzen aan sociale binding en ‘verbroedering’door sport. Pedagogiek24(4), 342-360.

Ishak, A. W. (2017). Communication in sports teams: A review. Communication Research Trends36(4), 4-38.

Widmeyer, W. N., & Ducharme, K. (1997). Team building through team goal setting. Journal of Applied Sport Psychology9(1), 97-113.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial