Discipline

Vaak wordt van sporters gezegd dat ze zo gedisciplineerd zijn. Maar wat betekent het eigenlijk dat een sporter gedisciplineerd is? En wat is het effect van gedisciplineerd zijn op de sportprestatie?

Discipline houdt in dat je je aandacht bij je sport houdt en verleidingen negeert. Gedrag dat bijdraagt aan de sportprestatie wordt aangehouden en gedrag dat de prestatie negatief beïnvloedt, wordt genegeerd. Zo zal een topsporter gedisciplineerd zijn warming-up en cooling-down uitvoeren omdat dit bijdraagt aan de prestatie. Een vette hamburger daarentegen, zal een topsporter niet eten, omdat dit niet bijdraagt aan zijn prestatie. De discipline zorgt ervoor dat de sporter de verleiding weerstaat.

Net als in het stellen van doelen, kan je beter worden in gedisciplineerd zijn. Op de website www.lerenpresteren.nl staat onder het kopje werkbladen het werkblad ‘bereidheidsoefeningen’. Deze oefeningen kunnen bijdragen aan het vergroten van discipline. Daarnaast kan je door je eigen gedrag bij te houden, monitoren of je dichter bij je gewenste gedrag bent gekomen. Dit geeft aan of je gestelde doel in gevaar is en of je je eigen gedrag zal moeten aanpassen. Door bewust te zijn van je eigen gedrag, ben je beter in staat je eigen gedrag aan te passen. Als je je bewust bent wanneer je eigen gedrag je doel tegenwerkt kan je een ‘als-dan plan’ opstellen. Dit werkt als volgt: je doel is om geen snacks te eten. Je merkt op dat je na een lange dag op school of op het werk moe bent en de neiging hebt de koekjes in de kast op te eten (eigen gedrag), waardoor je je eigen gestelde doel tegenwerkt. Hiervoor kan je het volgende ‘als-dan plan’ opstellen: ‘Als ik na een lange dag thuis kom, dan neem ik een stuk fruit dat ik ’s ochtends klaar heb gelegd’. Een ‘Als-dan’ plan is een hulpmiddel om het gewenste gedrag te vertonen en helpt je doelen te behalen.

 

Omgaan met spanning

Bij een belangrijke prestatie komt veel spanning kijken. Zonderland vertelt in een interview na zijn indrukkwekkende rekoefening op de Olympische Spelen in Londen dat hij behoorlijk zenuwachtig was. De turner vertelt lachend dat hij trillend de turnhal binnenstapte terwijl de interviewer hem een coole kikker noemt. Zonderland benadrukt dat dat zo lijkt en dat het gaat om de manier waarop je met de spanning omgaat.

Sporters worden vaak zenuwachtig wanneer zij spanning ervaren. Juist door in te zien dat spanning nodig is om een goede prestatie neer te zetten kan dit gevoel als iets positiefs worden gezien. Een topsporter als Zonderland weet precies hoeveel spanning nodig is om een goede prestatie te leveren. Te weinig spanning is immers ook niet goed. Om een optimaal niveau van spanning te bereiken, zijn verschillende oefeningen toepasbaar. Wil je weten welke oefeningen dit zijn? Neem dan een kijkje op de website www.lerenpresteren.nl. Onder het kopje werkbladen staan verschillende oefeningen als ‘ademhalingsoefeningen’ en ‘wedstrijdvoorbereiding’ om met spanning om te gaan.

 

Mindset

Vaak wordt gesproken over een goede mindset. Maar wat houdt dat in, een goede mindset? Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een groei mindset en een fixed mindset. Een sporter met een groeimindset gelooft erin dat hij zichzelf kan verbeteren. Hij gaat door tot het lukt, ziet feedback als een manier om zichzelf te verbeteren en geeft niet op bij tegenslagen. Een sporter met een fixed mindset is meer bezig met het resultaat dan met het leerproces. Tegenslagen ziet hij als het bewijs dat hij iets niet kan en demotiveren door te gaan. Het maken van fouten wordt vermeden. Een topsporter als Zonderland heeft een groeimindset en kijkt naar de mogelijkheden om te verbeteren en zo een goede prestatie neer te zetten.

Hieronder staan drie tips die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset:

  • Kijk naar wat je kan leren wanneer iets niet lukt.
  • Leg de nadruk op de vooruitgang die je boekt. Kijk eens terug naar waar je begonnen bent; je bent vast al veel verder dan waar je begon.
  • Probeer bij het maken van fouten te kijken naar wat je ervan kan leren. Zie het als een leermoment!

 

Omgaan met tegenslagen

De mindset van een sporter bepaalt hoe hij of zij omgaat met tegenslagen. Hoe je het best om kunt gaan met tegenslagen? Dat lees je in onze vorige blog van februari! Tegenslagen verschillen in sportieve tegenslagen en tegenslagen op privéterrein. Tegenslagen lijken in eerste instantie negatief, maar met een groeimindset zal je inzien dat het juist belangrijke leermomenten zijn op weg naar je doel.

Net als alle voorgaande kwaliteiten kan je ook oefenen met tegenslagen om te gaan. Door tegenslagen te verwerken in een training leer je te schakelen en terug te vallen op routines en afspraken.

 

Al deze vaardigheden vormen samen het recept voor topsport.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial