Epke Zonderland is Olympisch gouden medaillewinnaar, drievoudig Wereldkampioen en eveneens drievoudig Europeeskampioen. Met maar liefst 18 worldcup titels heeft de 33-jarige vader en arts zijn blik gericht op Tokio 2021. Zonderland heeft één doel voor ogen, goud behalen op het onderdeel rekstok. Na een aantal obstakels is het de Friese topturner gelukt via de World Cups een ticket te bemachtigen voor de Olympische Spelen.

Zonderland is meerdere malen genomineerd voor sportman van het jaar en heeft de titel al eens in ontvangst mogen nemen. Hoe is het mogelijk dat de nuchtere turner uit Lemmer keer na keer een topprestatie neer zet? Waarom bereikt de ene sporter wel de top en lukt het de andere sporter niet? Waarin onderscheidt Zonderland zich van andere turners, Ireen Wüst zich van andere schaatssters, Arjen Robben zich van andere voetballers en elke andere topsporter zich van andere sporters?

Vol bewondering zat iedereen voor de tv gekluisterd toen Zonderland in 2012 zijn rekoefening uitvoerde. Hoe is het mogelijk dat het hem wederom lukt een fenomenale prestatie neer te zetten precies op het moment dat het ertoe doet? Topsporters onderscheiden zich van andere sporters op een aantal kwaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan motivatie, doelen stellen, discipline, omgaan met spanning, mindset en omgaan met tegenslagen. Deze kwaliteiten vormen samen de magische formule waaruit een topsporter bestaat. Hieronder wordt uitgelegd wat de kwaliteiten inhouden en hoe je ze kan trainen.

 

Motivatie

Hoe komt het dat de ene sporter stopt met zijn of haar sport terwijl een andere sporter altijd gemotiveerd is om naar de training te gaan en nog lang niet klaar is met het beoefenen van zijn sport?  Het verschil zit in de vorm van motivatie. Er zijn twee vormen van motivatie: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie is een sporter gemotiveerd, omdat hij de sport simpelweg gewoon leuk vindt. Het plezier dat uit het sporten wordt gehaald, zorgt ervoor dat de sporter doorgaat met zijn of haar sport. Als een sporter extrinsiek gemotiveerd is, sport hij of zij omdat er een beloning of straf aan gekoppeld is.

Een topsporter is vaak intrinsiek gemotiveerd. Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat de sporter meer moeite of energie in de sport steekt. Daarnaast zorgt intrinsieke motivatie ervoor dat een sporter langer blijft sporten en uiteindelijk betere prestaties neer zet!

Motivatie kun je bevorderen door te werken aan autonomie, verbondenheid en competentie. Elke sporter heeft behoefte aan autonomie; de keuzevrijheid en inspraak op hoe een training eruit zal zien. Als coach kan je inspelen op de autonomie van je sporters door hen mee te laten denken en de keuze te geven in trainingen. Verbondenheid houdt in dat een sporter zich graag verbonden voelt met het team waarin hij traint. Zorg als coach voor een goede sfeer binnen het team waarin elke sporter individuele aandacht krijgt. Sport je niet in een team? Ga samen sporten met een vriend/vriendin of broer/zus, zo kun je elkaar motiveren. Competentie houdt in dat sporters zich graag bekwaam voelen. Als coach kan je de vooruitgang van je sporters benadrukken om sporters bekwaam te laten voelen. Op de website www.lerenpresteren.nl staat onder werkbladen het werkblad ‘motivatie coaches’ met daarin allerlei tips om als coach de autonomie, verbondenheid en competentie van je sporters te bevorderen en daarmee uiteindelijk de motivatie!

Een andere manier om jezelf te motiveren is door doelen te stellen!

 

Doelen stellen

Een van de geheimen van een goede prestatie is het stellen van doelen. Er zijn drie soorten doelen te onderscheiden: procesdoelen, prestatiedoelen en uitkomstdoelen. Een voorbeeld van een procesdoel voor Zonderland is het opvangen van een vluchtelement met rechte armen. Een prestatiedoel is bijvoorbeeld een score boven de 14.500 halen op rek. Een uitkomstdoel is afhankelijk van de prestatie van anderen. Zonderland heeft voor de spelen in Tokio één uitkomstdoel: goud halen op rek.

Wil je zelf aan de slag met doelenstellen? Bij het stellen van doelen zijn drie punten waar rekening mee moet worden gehouden. Zo is het belangrijk dat een doel specifiek is, uitdagend en dat er korte en lange termijndoelen opgesteld worden. Topsporters hebben voorafgaand aan het seizoen uitdagende doelen gesteld die zij op de korte en lange termijn willen behalen. Het opstellen van doelen motiveert de sporter elke training weer ervoor te gaan. Doordat de doelen specifiek zijn, weet de topsporter precies wat hij wil kunnen op welk moment in het seizoen. De doelen geven feedback over hoe de sporter ervoor staat. En tot slot helpen doelen de sporter gedisciplineerd te leven.

In de volgende blog lees je meer over discipline, mindset en omgaan met tegenslagen!

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial