Sport en met name sportevenementen dienen als vermaak voor mensen, een extraatje dat wat zeker geen prioriteit heeft maar we nu jammer genoeg wel even moeten missen. Voor de sporters heeft de coronacrisis wel een grote impact. Er zijn alleen in Nederland al 800 sporters met een topsportstatus, laat staan alle betaald voetballers (die vallen hier niet onder) en semi-professionals die ook dag in, dag uit, bezig zijn met het beoefenen van hun sport. Het abrupt moeten stoppen met of afbouwen van trainingsfrequentie en -intensiteit kan leiden tot slapeloosheid, verminderde eetlust, depressies, angsten, blessures en lusteloosheid. Daarnaast valt voor veel sporters hun structuur weg, hun doel en motivatie om te trainen en misschien ook inkomsten of zekerheid van een plek in een team. Niet alleen zijn veel sporters nu letterlijk minder waard (de transferwaarde van profvoetballers is gemiddeld al 10 – 20% gedaald door het coronavirus), ze voelen zich ook minder waard.  Voor sommigen breekt een hele onzekere tijd aan met alle gevolgen van dien, voor anderen kan de coronacrisis het einde van hun carrière betekenen. Om de impact die dit kan hebben op sporters te omschrijven, worden vergelijkingen met het zwarte gat en rouwen gemaakt, omdat daarbij ook iets groots en belangrijks (soms onverwacht) wegvalt.

‘Het is zeker niet makkelijk om aan de andere kant van de wereld te zitten, zonder je kinderen en zonder familie. Ik ben hier heen gegaan voor het voetbal en ik heb daar veel voor achtergelaten, dus ja, als je dan geen wedstrijden kan spelen heb je zeker moeilijke momenten.’
Voetballer Lars Veldwijk in Zuid-Korea

Zwarte gat
Wanneer een sporter zijn carrière (onverwacht) beëindigt, kan dit ertoe leiden dat hij/zij in een zwart gat terecht komt. Hierover schreven we in januari een blog . Het verliezen van een identiteit kan voor sporters een aanleiding zijn om in een zwart gat te belanden. Sporters identificeren zich vaak grotendeels als ‘sporter’. Wanneer dit stukje identiteit wegvalt, kan dat zorgen voor een vermindering van zelfvertrouwen, ontwikkeling van motivatieproblemen, ontwenningsverschijnselen, angsten en in het ergste geval kan het zelfs leiden tot depressies en suïcidaal gedrag. Iets om serieus te nemen dus.

‘I really, really hope we don’t see an increase in athlete suicide rates because of this. Because the mental health component is by far the biggest thing here. This postponement is uncharted waters. We’ve never seen this before. It was the right decision, but it breaks my heart for the athletes’.
Reactie Michael Phelps op het uitstel van de Olympische Spelen

Aangezien veel sporters nu door de corona crisis thuis zitten, hun sport niet meer kunnen beoefenen en hun doelen zijn weggevallen of ver vooruit zijn geschoven, is dit vergelijkbaar met het zwarte gat. Sporters realiseren zich niet wie of wat ze verder nog zijn wanneer hun sport wegvalt. In een positief licht kan dit sporters stimuleren om bepaalde waardes en rollen buiten hun sport (verder) te ontwikkelen of vervullen (een taal leren, een cursus of opleiding volgen, meer focussen op rol in gezinsleven etc.). Dit is echter niet voor elke sporter even makkelijk omdat de teleurstelling en de tegenslag kunnen overheersen. Daarom klinken er steeds meer geluiden over de misschien wel rampzalige gevolgen voor het welzijn van (top)sporters.

Controleverlies
Uit onderzoek blijkt dat veel sporters denken het moment van hun carrière beëindiging zelf in de hand te hebben, terwijl dit (zo blijkt ook door corona) niet altijd het geval is. Wanneer je daar dus niet op voorbereid bent, kan het erg schrikken zijn als dit onverwacht gebeurt. Het is logisch dat sporters geen rekening houden met zoiets overweldigends en oncontroleerbaars als corona. Echter  wel dat de klap extra hard aan kan komen en ze misschien geen goede coping mechanismen voor handen hebben om met de situatie om te gaan. Aan de andere kant hebben alle topsporters te maken met tegenslagen en leren ze daar ook goed mee om te gaan dus zouden ze al over deze coping kwaliteiten moeten beschikken. De vraag is alleen of sporters ook veerkrachtig genoeg zijn om goed te reageren op een situatie zoals de huidige coronacrisis, die misschien een stuk lastiger te relativeren valt en mogelijk tot een oncontroleerbaar einde van carrières kan leiden.

Sinds de uitbraak van het coronavirus eind december, is het aantal profvoetballers dat angstig of met depressieve klachten thuiszit verdubbeld. Dat blijkt uit een studie gedaan door FIFPRO, een internationale belangenvereniging voor profvoetballers, onder 1.600 spelers uit zestien landen, waaronder Nederland. Bijna 60 procent van de ondervraagden zegt zich door de naderende economische recessie zorgen te maken over hun toekomst bij de club waarvoor ze spelen.
Artikel NRC 21-04-2020

Behalve de overeenkomsten met het zwarte gat, treden er ook kenmerken van rouw op bij topsporters. Binnenkort verschijnt deel 2 van deze blog, waarbij hier dieper ingegaan wordt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial