Over ons

 

Het WOUW Performance Coaching Team

Wij hebben onze achtergrond in de sportpsychologie, bewegingswetenschappen en arbeids- en organisatiepsychologie. Tevens hebben wij jarenlange ervaring in de sport en de fysiotherapie. Maak hieronder kennis met ons team.

Afke van de Wouw

Afke van de Wouw

Performance coach

Als fysiotherapeut ben ik opgeleid om vooral aandacht te besteden aan het houdings- en bewegingsapparaat. Ik raakte echter steeds meer geïnteresseerd in wat zich in het hoofd afspeelt. Om die reden ben ik Bewegingswetenschappen gaan studeren met als hoofdrichting Sportpsychologie. In die tijd stapte ik ook over van het voetbal naar het hockey en ging ik werken met zowel heren als dames teams. Ik vond het interessant om werkzaam te zijn in een andere tak van sport met een eigen cultuur.
Mijn stage liep ik bij Nederlands Olympisch Comité*Nationale Sport Federatie (NOC*NSF) afdeling Topsport. Ik onderzocht in hoeverre de topsporters die naar de Olympische Spelen in Atlanta waren geweest, gebruik hadden gemaakt van sportpsychologische begeleiding in hun voorbereiding op die Spelen. En zo ja, op welke manier. Een soortgelijk onderzoek deed enkele jaren later ook in Oslo bij de Noorse topsporters die naar de Olympische Spelen van Nagano waren geweest.

Na mijn studietijd ben ik mijn eigen bedrijf gestart in de sportbegeleiding en organisatorische werkzaamheden in de sport. Sindsdien werk ik voor sportorganisaties zoals NOC*NSF, sportbonden en NLcoach. Ook geef ik les, lezingen en cursussen voor sporters, trainers, coaches, (para)medici en overige geïnteresseerden. Dit kunnen ook mensen uit het bedrijfsleven zijn, die de metafoor sport graag gebruiken in hun bedrijf. Voor mijn volledige CV klik hier.

Tot slot begeleid ik sporters, teams en coaches met name in het voetbal. Ik heb in de staf gezeten van de selectie van VVV-Venlo, FC Twente (Dames) en FC Utrecht. Ook werk ik als coach voor de coach bij Vitesse. Na mijn studies heb ik cursussen gedaan in de haptonomie, NLP, MBTI en Yoga. Met deze brede achtergrond zie ik sporters vanuit een holistisch perspectief. Dus ik kijk naar het totaalplaatje van de sporter.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.afkevandewouw.nl

Yara van Gendt

Yara van Gendt

Performance coach

Mijn naam is Yara van Gendt (1991). In 2014 heb ik de master sport- en prestatiepsychologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor heb ik sociale- en arbeids & organisatiepsychologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. In 2018 heb ik de Postacademische Opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog aan de VU afgerond wat mij de titel SPORTPSYCHOLOOG VSPN® geeft.

Ik ben altijd geïnteresseerd in de reden achter gedrag en in de sport specifiek in de reden achter succes en falen. Door mijn sportieve familie ben ik van kleins af aan veel met sport bezig geweest en is sport een groot onderdeel van mijn leven. Zelf hockey ik graag en bezoek ik geregeld sportevenementen.
Na een half jaar in Zweden te hebben gestudeerd en daar het vak sportspsychology te volgen, raakte ik ervan overtuigd dat sportpsycholoog worden, was wat ik wilde. Ik kwam erachter dat succes en falen verklaard kan worden, en belangrijker, beïnvloed kan worden door je brein. Dit fascineert mij en het geeft mij energie om elke dag bezig te zijn met het verbeteren van (sport)prestaties.

In 2014 heb ik stage gelopen bij het Centre of Excellence van de Football Federation Australia op het Australian Institute of Sport bij het onder de 17 voetbalteam. Na aanleiding van een literatuurstudie en gesprekken met de staf en alle spelers heb ik een handleiding geschreven over talentontwikkeling en een “monitoring tool” ontwikkeld. Op deze manier kan de ontwikkeling van de spelers op het mentale vlak worden bijgehouden.

Het monitoren van mentale ontwikkeling ben ik vervolgens bij de A-jeugd van sc Heerenveen gaan doen door middel van mijn eigen ontwikkelde monitoring tool. Hiernaast geef ik op dit moment workshops aan beginnende (hockey)trainers en coaches waarin zij tools meekrijgen om een plezierig en ontwikkelingsgericht sportklimaat te creëren.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.yarasportminded.nl

Evelien Eijsink

Evelien Eijsink

Stagiaire

Mijn naam is Evelien Eijsink. Ik heb mijn bachelor gehaald in de Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar heb ik ook de master Sport- en Prestatiepsychologie gedaan. Mijn kennis zit dus voornamelijk in de (ab)normale ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen met alle daarbij komende problemen en ontwikkelingen in het dagelijks leven en met name in de sport.

Naast mijn studie ben ik al van jongs af aan met veel plezier actief in de hockeywereld. Naast dat ik zelf speel, heb ik ook training gegeven aan de breedtesport. Dit vond ik zo leuk dat ik ben doorgegroeid tot hoofdcoach bij de selectieteams. Wat ik hier zag en ervoer gaf mij reden om nog verder te kijken. Hoe zouden wij als club het algemene niveau en de ontwikkeling van sporters, trainers en coaches kunnen verbeteren? Met deze vraag in mijn hoofd heb ik als technisch coördinator samen met de technische staf aan het beleid en de uitvoering rondom talentontwikkeling en de begeleiding van de top- en breedteteams gewerkt.

Als trainer, coach en technisch coördinator heb ik ervaren hoeveel invloed je kan hebben op een team, een individu en de sporters onderling. Niet alleen de technische of tactische feedback heeft invloed, maar juist ook de gesprekken voor of na de training en wedstrijd. Ik vroeg mij af wat maakte dat iets niet of juist wel heel goed lukte. Wat dachten ze? Wat voor invloed had dat op hun ontwikkeling en prestatie? Wat konden zij en ik daar aan doen? Deze vragen hebben mij er toe gezet om verder te kijken dan alleen het ‘fysieke’. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet alleen het lichaam te trainen is, maar ook de hersenen en dat deze samen tot de optimale prestatie kunnen leiden.

Lilian van der Meer

Lilian van der Meer

Stagiaire

Mijn naam is Lilian van der Meer, ik ben 24 jaar en loop dit jaar stage bij WOUW Performance Coaching. Tijdens het werken als fysiotherapeute met (niet-)sporters die revalideren van (langdurige) blessure merkte ik de grote invloed van de mind op het herstel. Om mijn kennis over de psychologische kant van herstel te vergroten, ben ik gestart met de master Human Movement Sciences richting Sportpsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Naast het stimuleren van andere mensen om te (blijven) bewegen, hou ik zelf ook ontzettend van sporten. Zowel in teamverband tijdens het korfballen als bij hardloopwedstrijden heb ik zelf ervaren wat de invloed kan zijn van je mind op je eigen prestaties en/of van je teamgenoten. Ook als trainer en coach heb ik gezien hoe soms bepaalde gedachten en gevoelens je kunnen remmen in je ontwikkeling. Hoe komt het dat de ene speler wel sterker terugkomt na een blessure en een andere speler niet. En waarom kunnen sommige mensen net nog een stapje extra zetten tijdens een wedstrijd of andere belangrijke prestatie.

Mensen helpen om  sterker te laten terugkomen en beter te laten presteren vind ik een uitdaging. Door niet alleen je lichaam, maar ook je mind te trainen kan je tot jouw ultieme prestatie komen.

Monique Vroege

Monique Vroege

Stagiaire

Mijn naam is Monique Vroege en ik ben 21 jaar oud. Inmiddels heb ik de bachelor bewegingswetenschappen afgerond aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In september 2020 wil ik starten aan de Master Human Movement Sciences, maar tot die tijd heb ik een tussenjaar. Tijdens mijn bachelor volgde ik de minor sport- en sportpsychologie. Door alles wat ik tijdens deze minor geleerd heb wil ik me meer gaan richten op de psychologische kant van sport. In het komende jaar wil ik dan ook mijn sportpsychologische kennis uitbreiden.

Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in het effect van het brein op de uiteindelijke prestatie. Niet alleen het zien van de sport zelf is fascinerend. Vooral de interviews en gesprekken met de sporters en coaches, waarin zij vertellen hoe ze zich voor, tijdens en na de wedstrijd voelen vind ik boeiend. Deze interesse is ontstaan tijdens mijn 13-jaar durende turncarrière. In deze periode heb ik ondervonden dat factoren zoals motivatie, weerbaarheid en relaties met coaches in de sport zeer belangrijk zijn, maar daar werd op dat moment erg weinig aandacht aan geschonken.

Momenteel ben ik turncoach van een selectiegroep. Veel van mijn kennis uit de bewegingswetenschappen kan ik nu dan ook goed toepassen tijdens de trainingen. Mijn doel is om de psychologie in de (turn)sport meer te stimuleren en ik hoop dat performance coaching uiteindelijk een vast deel uitmaakt van het trainingsprogramma.

Arlene Valkenburg

Arlene Valkenburg

Stagiaire

Mijn naam is Arlene Valkenburg. In 2018 heb ik mijn master Social, Health and Organisational Psychology aan de Universiteit van Utrecht behaald. Tijdens mijn studie heb ik me verdiept in de gezondheidspsychologie en in de sport- en prestatiepsychologie. Hiermee heb ik kennis opgedaan over de psychologie van gezond en ongezond gedrag en het bevorderen van gezondere keuzes hierin.

Mijn interesse in de (sport)psychologie is gegroeid toen ik als tiener moest stoppen met turnen vanwege blessures. Het omgaan met de blessures, de motivatie vinden om verder te gaan, nieuwe doelen stellen en opnieuw vertrouwen krijgen in je lichaam waren aspecten die ik zelf volop tegenkwam. Het fascineert mij dat het aanleren van de juiste psychologische vaardigheden in dit soort situaties echt een verschil kan maken. Hier is het mijn doel geworden om anderen dit ook te kunnen laten ervaren.

Tegenwoordig houd ik ervan om te zwemmen, fitnessen en slacklinen. In mijn werk focus ik me graag op iedereen die de ambitie heeft om zichzelf te verbeteren en die streeft naar hogere prestaties. Na mijn studie heb ik ervaring opgedaan in verschillende werkvelden van coaching, waaronder het bedrijfsleven en het onderwijs, zodat ik allerlei doelgroepen verder kan helpen. Bij WOUW Performance Coaching ben ik actief in het ontwikkelen en uitzetten van het BrainPerformanceProfile.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial