Over ons

Het WOUW Performance Coaching Team

Wij hebben onze achtergrond in de sportpsychologie, bewegingswetenschappen en arbeids- en organisatiepsychologie. Tevens hebben wij jarenlange ervaring in de sport en de fysiotherapie. Maak hieronder kennis met ons team.

Afke van de Wouw

Afke van de Wouw

Performance coach

Als fysiotherapeut ben ik opgeleid om vooral aandacht te besteden aan het houdings- en bewegingsapparaat. Ik raakte echter steeds meer geïnteresseerd in wat zich in het hoofd afspeelt. Om die reden ben ik Bewegingswetenschappen gaan studeren met als hoofdrichting Sportpsychologie. In die tijd stapte ik ook over van het voetbal naar het hockey en ging ik werken met zowel heren als dames teams. Ik vond het interessant om werkzaam te zijn in een andere tak van sport met een eigen cultuur.
Mijn stage liep ik bij Nederlands Olympisch Comité*Nationale Sport Federatie (NOC*NSF) afdeling Topsport. Ik onderzocht in hoeverre de topsporters die naar de Olympische Spelen in Atlanta waren geweest, gebruik hadden gemaakt van sportpsychologische begeleiding in hun voorbereiding op die Spelen. En zo ja, op welke manier. Een soortgelijk onderzoek deed enkele jaren later ook in Oslo bij de Noorse topsporters die naar de Olympische Spelen van Nagano waren geweest.

Na mijn studietijd ben ik mijn eigen bedrijf gestart in de sportbegeleiding en organisatorische werkzaamheden in de sport. Sindsdien werk ik voor sportorganisaties zoals NOC*NSF, sportbonden en NLcoach. Ook geef ik les, lezingen en cursussen voor sporters, trainers, coaches, (para)medici en overige geïnteresseerden. Dit kunnen ook mensen uit het bedrijfsleven zijn, die de metafoor sport graag gebruiken in hun bedrijf. Voor mijn volledige CV klik hier.

Tot slot begeleid ik sporters, teams en coaches met name in het voetbal. Ik heb in de staf gezeten van de selectie van VVV-Venlo, FC Twente (Dames) en FC Utrecht. Ook werk ik als coach voor de coach bij Vitesse. Na mijn studies heb ik cursussen gedaan in de haptonomie, NLP, MBTI en Yoga. Met deze brede achtergrond zie ik sporters vanuit een holistisch perspectief. Dus ik kijk naar het totaalplaatje van de sporter.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.afkevandewouw.nl

Yara van Gendt

Yara van Gendt

Performance coach

Mijn naam is Yara van Gendt (1991). In 2014 heb ik de master sport- en prestatiepsychologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor heb ik sociale- en arbeids & organisatiepsychologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. In 2018 heb ik de Postacademische Opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog aan de VU afgerond wat mij de titel SPORTPSYCHOLOOG VSPN® geeft.

Ik ben altijd geïnteresseerd in de reden achter gedrag en in de sport specifiek in de reden achter succes en falen. Door mijn sportieve familie ben ik van kleins af aan veel met sport bezig geweest en is sport een groot onderdeel van mijn leven. Zelf hockey ik graag en bezoek ik geregeld sportevenementen.
Na een half jaar in Zweden te hebben gestudeerd en daar het vak sportspsychology te volgen, raakte ik ervan overtuigd dat sportpsycholoog worden, was wat ik wilde. Ik kwam erachter dat succes en falen verklaard kan worden, en belangrijker, beïnvloed kan worden door je brein. Dit fascineert mij en het geeft mij energie om elke dag bezig te zijn met het verbeteren van (sport)prestaties.

In 2014 heb ik stage gelopen bij het Centre of Excellence van de Football Federation Australia op het Australian Institute of Sport bij het onder de 17 voetbalteam. Na aanleiding van een literatuurstudie en gesprekken met de staf en alle spelers heb ik een handleiding geschreven over talentontwikkeling en een “monitoring tool” ontwikkeld. Op deze manier kan de ontwikkeling van de spelers op het mentale vlak worden bijgehouden.

Het monitoren van mentale ontwikkeling ben ik vervolgens bij de A-jeugd van sc Heerenveen gaan doen door middel van mijn eigen ontwikkelde monitoring tool. Hiernaast geef ik op dit moment workshops aan beginnende (hockey)trainers en coaches waarin zij tools meekrijgen om een plezierig en ontwikkelingsgericht sportklimaat te creëren.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.yarasportminded.nl

Kees Wallis

Kees Wallis

Performance coach

Van jongs af aan speelt sport een belangrijke rol in mijn leven. Ik droomde regelmatig over het winnende doelpunt dat je de volgende dag kon maken, of juist die beslissende penalty die je op het moment suprême miste. Hoewel deze (kinder)dromen afnamen, bleef de interesse voor sport en prestatie hangen.

Nadat ik drie keer uitgeloot was voor geneeskunde, besloot ik naast rechten psychologie te gaan studeren. Ik werd me er, met name toen ik actief werd als tennistrainer, steeds meer van bewust dat een groot deel van (top)prestaties bepaald worden door psychologische aspecten zoals concentratie en zelfvertrouwen. Daarnaast leerde ik dat deze aspecten zijn te trainen en dat deze aspecten ook buiten het sportdomein een belangrijke rol spelen. Hier greep op krijgen fascineerde me. Ik heb aan de wetenschappelijke kant geproefd, maar het meest energie haal ik uit persoonlijk contact en zichtbare resultaten. Vandaar dat ik na het afronden van een master Arbeids- en Organisatiepsychologie en Privaatrecht aan de RUG, heb gekozen voor de praktijkopleiding tot sportpsycholoog aan de VU.

Op dit moment richt ik me bij Wouw Performance Coaching op het ontwikkelen en geven van workshops aan beginnende (hockey/voetbal)trainers en coaches. Dit zijn toegankelijke workshops op locatie voor trainers en vrijwilligers die meer willen weten over het trainerschap en het creëren van een plezierig en ontwikkelingsgericht sportklimaat.

Yannick Geel

Yannick Geel

Embedded Scientist

Mijn naam is Yannick Geel en ben 24 jaar. Ik ben vierdejaars student Sport, Gezondheid en Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Van kinds af aan ben ik al gepassioneerd door topsport en buitengewone prestaties. Na een studie elektrotechniek heb ik uiteindelijk besloten om mijn droom achterna te gaan en te kiezen voor mijn huidige studie. Gedurende mijn studie ben ik mij gaan specialiseren in brein-training.

Zo heb ik stage gelopen bij ECO-Coach Heerenveen, waarbij ik fysiek/mentale training heb gegeven aan o.a. jeugd en selectie spelers van sc Heerenveen, Adelinde Cornelisse en het Jong Oranje Shorttrack team. Vervolgens kreeg ik de kans om bij IFK Göteborg (betaald voetbal organisatie in Zweden) aan de slag te gaan, waar ik assistent van de Hoofd Opleidingen was en verantwoordelijk voor het opzetten van een brein-trainingsprogramma binnen de jeugdopleiding. Om een volgende stap in mijn ontwikkeling te zetten wil ik graag meer ervaring opdoen op het gebied van psychologie. WOUW Performance Coaching biedt mij deze kans. Mijn functie is het ontwikkelen van een praktijkklapper waar topcoaches op makkelijke en praktische wijze sport specifieke cognitieve en psychologische oefeningen binnen de gewone training kunnen integreren.

Dominique van der Paard

Dominique van der Paard

Sport- en Prestatiepsycholoog

Mijn naam is Dominique van der Paard (1990). Ik heb mijn Bachelor Psychologie behaald aan de Universiteit van Maastricht. Momenteel volg ik de Mastertrack Sport- en Prestatiepsychologie aan de UvA.
Van jongs af aan ben ik fanatiek bezig met sport. Ik heb altijd graag willen werken in de sport maar wist niet op welke manier ik hier invulling aan wilde geven. Zowel als sporter en trainer/coach raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de rol van mentale invloeden op sportprestaties en welzijn van een sporter.

Als sporter merkte ik dat mentale vaardigheden zoals aandacht, concentratie en zelfvertrouwen erg belangrijk waren in de sport, maar had geen idee hoe ik dit kon trainen. Als trainer/coach vroeg ik mij regelmatig af: ‘Hoe haal ik het beste uit een team of individu?’, ‘Welke manier van coachen hoort daarbij?’. Deze vragen hebben ertoe geleid dat ik mij ben gaan verdiepen in de sportpsychologie.

Ik werk vanuit de visie dat de grootste winst kan worden behaald wanneer een sporter zowel fysiek als mentaal fit is. Ik geloof dat een balans hierin de deuren opent om als sporter het beste uit jezelf te halen. De rol van mentale vermoeidheid op sportprestaties is een onderdeel hiervan waar ik erg geïnteresseerd in ben. Ik ga daarom ook een onderzoek over dit onderwerp starten vanaf januari samen met 3 andere studenten.
Buiten mijn diploma in de Psychologie ben ik ook afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Tijdens deze studie heb ik veel praktische vaardigheden geleerd zoals communicatieve vaardigheden, creatief en flexibel denken. Dit pas ik met plezier toe in mijn studie, stage en werk.

Joep Meijs

Joep Meijs

Performance coach/Arbeids- & organisatie psycholoog

Mijn naam is Joep Meijs (1989). Ik ben afgestudeerd Sport & Prestatiepsycholoog (UvA) en daarnaast ook nog Arbeids & Organisatiepsycholoog (UvT). Het presteren van de mens als gaat mij dus enorm aan. Als sporter, maar ook als werknemer.

Na mijn afstuderen heb ik een aantal jaar gewerkt bij jeugdopleiding van de Betaald Voetbal Organisaties: Willem II, RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Daarnaast ben ik in het hockey veel bezig geweest met het beter later presteren van spelers.

Ik heb ook in het bedrijfsleven gewerkt en weet wat daar speelt op het gebied van presteren. De werkdruk kan daar soms hoog zijn en dat heeft invloed op het presteren.

Als fanatiek hockeyer (Overgangsklasse) weet ik wat het is om vol voor je sport te gaan. Winst, verlies, blijdschap, teleurstelling, spanning en plezier: ze liggen allemaal dichtbij elkaar en het kleinste detail kan voor het verschil zorgen. Wat mij enorm drijft is het vinden van je verborgen krachten, zowel bij individuen als bij teams. Hoe krijg je een team aan de praat dat eigenlijk veel beter kan dan ze nu laat zien? Hoe zorg je ervoor dat een individu lekker in zijn vel zit en laat zien wat hij of zij kan?

Bij Wouw Performance Coaching zal ik me bezig gaan houden met het ontwikkelen van een vitaliteitsprogramma voor het bedrijfsleven. Hierbij gebruiken we sport als inspiratie.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.kracht-coaching.nl

Yannick Balk

Yannick Balk

Onderzoeker / sportpsycholoog

Mijn naam is Yannick Balk (1988). Ik ben actief als onderzoeker in de sport en als praktijk sportpsycholoog. Momenteel ben ik werkzaam als promovendus aan de TU Eindhoven. In mijn onderzoek houd ik mij bezig met fysiek en mentaal herstel, bevlogenheid en motivatie, zowel bij atleten als coaches.

Daarnaast ben ik werkzaam als sportpsycholoog en schaatscoach. Ik heb een achtergrond in de sociale- en gezondheidspsychologie, en bezit een ruime kennis van sport in de breedste zin van het woord. Door een verleden als topsporter (schaatsen) kan ik mij verplaatsen in de wensen, valkuilen en mentale uitdagingen die een sporter of coach kan tegenkomen.

Jeanine Knol

Jeanine Knol

Stagiaire

Ik ben vierdejaars studente Sportkunde – leerroute Sport, Management en Ondernemen (SM&O) aan de Hogeschool van Amsterdam.

Hiervoor heb ik de opleiding Sport en Bewegen afgerond als Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid. Hier heb ik mijn diploma Zweminstructrice ABC behaald en veel ervaring op gedaan wat betreft alle sporten. Vanaf mijn jeugd heeft sport een grote rol gespeeld in mijn leven.

Ik ben begonnen met volleyballen toen ik 8 jaar was en heb dit tot een aardig niveau kunnen doorzetten. Volleybal is mijn grootste passie, ik vind deze teamsport echt fantastisch. Ook heb ik 2 jaar volleybaltraining gegeven aan meiden van 14/15 jaar, dit deed ik altijd met erg veel plezier! Aan de Hogeschool Utrecht heb ik de minor Mindful Communiceren gevolgd. Hierdoor ben ik in mindfulness geïnteresseerd geraakt en zie ik dat dit goed toepasbaar is in de sportwereld.

Als stagiaire ben ik verantwoordelijk voor de marketing van WOUW Performance Coaching. Komend half jaar hoop ik verschillende doelen te bereiken, onder andere het vitaliteitsprogramma goed in kaart brengen. Ook hoop ik meer te leren over sportpsychologie.