Over ons

Het WOUW Performance Coaching Team

Wij hebben onze achtergrond in de sportpsychologie, bewegingswetenschappen en arbeids- en organisatiepsychologie. Tevens hebben wij jarenlange ervaring in de sport en de fysiotherapie. Maak hieronder kennis met ons team.

Afke van de Wouw

Afke van de Wouw

Performance coach

Als fysiotherapeut ben ik opgeleid om vooral aandacht te besteden aan het houdings- en bewegingsapparaat. Ik raakte echter steeds meer geïnteresseerd in wat zich in het hoofd afspeelt. Om die reden ben ik Bewegingswetenschappen gaan studeren met als hoofdrichting Sportpsychologie. In die tijd stapte ik ook over van het voetbal naar het hockey en ging ik werken met zowel heren als dames teams. Ik vond het interessant om werkzaam te zijn in een andere tak van sport met een eigen cultuur.
Mijn stage liep ik bij Nederlands Olympisch Comité*Nationale Sport Federatie (NOC*NSF) afdeling Topsport. Ik onderzocht in hoeverre de topsporters die naar de Olympische Spelen in Atlanta waren geweest, gebruik hadden gemaakt van sportpsychologische begeleiding in hun voorbereiding op die Spelen. En zo ja, op welke manier. Een soortgelijk onderzoek deed enkele jaren later ook in Oslo bij de Noorse topsporters die naar de Olympische Spelen van Nagano waren geweest.

Na mijn studietijd ben ik mijn eigen bedrijf gestart in de sportbegeleiding en organisatorische werkzaamheden in de sport. Sindsdien werk ik voor sportorganisaties zoals NOC*NSF, sportbonden en NLcoach. Ook geef ik les, lezingen en cursussen voor sporters, trainers, coaches, (para)medici en overige geïnteresseerden. Dit kunnen ook mensen uit het bedrijfsleven zijn, die de metafoor sport graag gebruiken in hun bedrijf. Voor mijn volledige CV klik hier.

Tot slot begeleid ik sporters, teams en coaches met name in het voetbal. Ik heb in de staf gezeten van de selectie van VVV-Venlo, FC Twente (Dames) en FC Utrecht. Ook werk ik als coach voor de coach bij Vitesse. Na mijn studies heb ik cursussen gedaan in de haptonomie, NLP, MBTI en Yoga. Met deze brede achtergrond zie ik sporters vanuit een holistisch perspectief. Dus ik kijk naar het totaalplaatje van de sporter.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.afkevandewouw.nl

Yara van Gendt

Yara van Gendt

Performance coach

Mijn naam is Yara van Gendt (1991). In 2014 heb ik de master sport- en prestatiepsychologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor heb ik sociale- en arbeids & organisatiepsychologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. In 2018 heb ik de Postacademische Opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog aan de VU afgerond wat mij de titel SPORTPSYCHOLOOG VSPN® geeft.

Ik ben altijd geïnteresseerd in de reden achter gedrag en in de sport specifiek in de reden achter succes en falen. Door mijn sportieve familie ben ik van kleins af aan veel met sport bezig geweest en is sport een groot onderdeel van mijn leven. Zelf hockey ik graag en bezoek ik geregeld sportevenementen.
Na een half jaar in Zweden te hebben gestudeerd en daar het vak sportspsychology te volgen, raakte ik ervan overtuigd dat sportpsycholoog worden, was wat ik wilde. Ik kwam erachter dat succes en falen verklaard kan worden, en belangrijker, beïnvloed kan worden door je brein. Dit fascineert mij en het geeft mij energie om elke dag bezig te zijn met het verbeteren van (sport)prestaties.

In 2014 heb ik stage gelopen bij het Centre of Excellence van de Football Federation Australia op het Australian Institute of Sport bij het onder de 17 voetbalteam. Na aanleiding van een literatuurstudie en gesprekken met de staf en alle spelers heb ik een handleiding geschreven over talentontwikkeling en een “monitoring tool” ontwikkeld. Op deze manier kan de ontwikkeling van de spelers op het mentale vlak worden bijgehouden.

Het monitoren van mentale ontwikkeling ben ik vervolgens bij de A-jeugd van sc Heerenveen gaan doen door middel van mijn eigen ontwikkelde monitoring tool. Hiernaast geef ik op dit moment workshops aan beginnende (hockey)trainers en coaches waarin zij tools meekrijgen om een plezierig en ontwikkelingsgericht sportklimaat te creëren.

Kijk voor meer informatie over mij op: www.yarasportminded.nl

Evelien Eijsink

Evelien Eijsink

Stagiaire

Mijn naam is Evelien Eijsink, ik ben 22 jaar en loop dit jaar stage bij WOUW Performance Coaching. Ik heb mijn bachelor gehaald in de Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar doe ik nu ook de master Sport- en Prestatiepsychologie. Mijn kennis zit dus voornamelijk in de (ab)normale ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen met alle daarbij komende problemen en ontwikkelingen in het dagelijks leven maar ook in de sport.

Naast mijn studie ben ik al van jongs af aan met veel plezier actief in de hockeywereld. Naast dat ik zelf speelde, gaf ik ook training aan de breedtesport. Dit vond ik zo leuk dat ik ben doorgegroeid tot hoofdcoach bij de selectieteams. Wat ik hier zag en ervoer gaf mij reden om nog verder te kijken. Hoe zouden wij als club het algemene niveau en de ontwikkeling van sporters, trainers en coaches kunnen verbeteren? Met deze vraag in mijn hoofd heb ik als technisch coördinator samen met de technische staf aan het beleid en de uitvoering rondom talentontwikkeling en de begeleiding van de top- en breedteteams gewerkt.

Als trainer, coach en technisch coördinator heb ik ervaren hoeveel invloed je kan hebben op een team, een individu en de sporters onderling. Niet alleen de technische of tactische feedback had invloed, maar juist ook de gesprekken voor of na de training en wedstrijd. Ik vroeg mij af wat maakte dat iets niet of juist wel heel goed lukte. Wat dachten ze? Wat voor invloed had dat op hun ontwikkeling en prestatie? Wat konden zij en ik daar aan doen? Deze vragen hebben mij er toe gezet om Sport- en Prestatiepsychologie te gaan studeren en hier stage te lopen. Daarnaast ben ik ontzettend geïnteresseerd in alles wat verder met sport en prestatie te maken heeft. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet alleen het lichaam te trainen is, maar ook de hersenen en dat deze samen tot de optimale prestatie kunnen leiden.

Elke Reisch

Elke Reisch

Stagiaire

Mijn naam is Elke Reisch, ik ben 24 jaar oud. Op dit moment ben ik bezig met de master Sport- en Prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb de bachelor Algemene Sociale Wetenschappen afgerond aan de Universiteit Utrecht, waarin ik mij voornamelijk heb gefocust op Arbeids- en Organisatiepsychologie. Tijdens mijn bachelor heb ik ook een half jaar gestudeerd in Perth in Australië.

De psychologische kant van presteren is iets wat mij zeer interesseert. Hoe kunnen mensen presteren op dat ene moment waar het er echt toe doet. Hoe komt het dat een team in de ene situatie beter presteert dan in een andere situatie en wat is er nodig dat de emoties niet de overhand nemen.

Deze vragen zijn naar mijn idee niet alleen relevant voor sporters maar voor iedereen die moet presteren. Mijn interesse voor de psychologische kant van presteren is nog verder aangewakkerd door mijn stages in de casting wereld voor films en televisie. Daar heb ik kunnen zien dat spanning en druk een grote invloed hebben op de prestaties en dat het dan moeilijk kan worden om een topprestatie te leveren als het er echt op aankomt.

Psychologische factoren hebben een grote invloed op presteren, maar wat mijn vooral interesseert is hoe we deze factoren kunnen beïnvloeden, zodat individuen en teams optimaal kunnen presteren.

Pleun van Doornik

Pleun van Doornik

Stagiaire

Mijn naam is Pleun van Doornik, ik ben 22 jaar. Op dit moment ben ik bezig met mijn master Sport- en Prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn Bachelor psychologie heb ik gehaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waarbij mijn specialisatie lag in zowel ‘Gedrag & Omgeving’ als ‘Ontwikkeling & Psychische gezondheid’. Daarbij heb ik tijdens mijn bachelor een half jaar aan de University of Glasgow in Schotland gestudeerd. 

In mijn studie merkte ik dat ik vooral geïnteresseerd was in de positieve kant van de psychologie. Hoe maak je iemand die al goed functioneert nóg beter? Ik was veel bezig met vragen over geluk en hoe je zoveel mogelijk uit je leven kan halen. Toen ik in mijn Bachelor begon aan het vak Sport Psychology was ik meteen om. Dit vak, wat over het optimaal presteren van de mens gaat, sloot volledig aan bij mijn interesses. Mijn plezier in dit vak in combinatie met mijn scriptie over verschillende soorten motivatie dreef mij ertoe om een master in de sportpsychologie te gaan doen.

De sport die ik zelf al mijn hele leven beoefen is korfbal. Naast het spelen in het eerste team ben ik ook altijd betrokken geweest bij het verenigingsleven waar ik onder andere de ontwikkeling rondom het scheidsrechtersbeleid op me nam. Recent ben ik me meer gaan focussen op de ontwikkeling van trainers en bekleed ik de functie van trainersbegeleider binnen mijn club. Daarbij loop ik op dit moment stage bij de KNKV, waar ik me bezig houd met het ontwikkelen van een opleiding voor trainersbegeleiders en het waarborgen van de kwaliteit van docenten binnen de KNKV. 

Mensen helpen om beter te presteren op welk gebied dan ook is mijn passie. Door me bezig te houden met sport- en prestatiepsychologie leer ik elke dag meer over hoe de psychologische kant van presteren in elkaar zit en hoe ik hier in de praktijk mensen mee kan helpen. Mijn interesses liggen bij onderwerpen als training geven, groepsdynamiek en psychologische gezondheid van sporters.