“Ik vind het altijd prettig om me de wedstrijd de avond tevoren voor te stellen. Ik vraag de materiaalman in welk shirt we gaan spelen, zodat ik me dat kan voorstellen. (…) Het helpt om je geest te trainen voor situaties die zich de volgende dag zouden kunnen voordoen.
Ik denk eraan als ik in bed lig. Wat zal ik doen, als de bal op die en die manier wordt voorgezet in het strafschopgebied? Welke beweging zal ik moeten maken aan het einde daarvan? Gewoon verschillende dingen die je misschien een procent scherper zouden kunnen maken.”
– Wayne Rooney, voetballer bij Manchester United (bron: www.sportsimagery.nl)

Dat is een eye-opener, dat je erbij stilstaat wat er allemaal in je knie gebeurt” – Patiënt na toepassen van healing imagery bij revalidatie nieuwe knie (bron: www.sportsimagery.nl).

Wat is imagery? Welke vormen van imagery zijn er? Op welke manier kan je imagery inzetten?
Imagery is het systematisch en regelmatig in gedachten doornemen van de ideale prestatie/actie, beweging of het genezingsproces. Hierbij wordt niet alleen een beeld gemaakt van een bepaalde (wenselijke) ervaring, maar wordt ook geprobeerd om de situatie te voelen, te horen of zelfs te ruiken (bijvoorbeeld het gras van het voetbalveld). Imagery voorprogrammeert je lichaam en hoofd en slijpt bewegingen en gewoonten in. Hierdoor ontstaat er een olifantenpaadje in je hersenen. Hersenonderzoek laat zien dat bij motor imagery ook meerdere hersengebieden betrokken zijn, die ook actief zijn bij de feitelijke uitvoering van de beweging. Voor je hersenen maakt het dus geen verschil uit of je iets echt doet of in gedachten doet. Wellicht komen de termen verbeelding en visualisatie bekender voor. Verbeelding en visualisatie word vaker gebruikt, maar zijn officieel onderdelen van imagery. Verderop in de blog kan je hier mee overlezen.

Imagery vormen
De bekendste vorm van imagery is geleide visualisatie. Dit is het inbeelden van positieve ervaringen met als doel het verminderen van angst. Andere vormen van imagery zijn:
– Motor imagery; verbeteren en inslijpen van motorisch bewegingen zonder deze bewegingen daadwerkelijk uit te voeren
– Healing imagery; het inbeelden van het genezingsproces.

Daarnaast kan imagery vanuit een intern en extern perspectief gedaan worden. Bij externe imagery ziet de sporter zichzelf op een afstand presteren alsof hij/zij een video van zichzelf bekijkt. Bij het gebruik van interne imagery verbeeldt de sporter vanuit zijn eigen ogen en kan je ook de gevoelens ervaren die bij de ingebeelde situatie horen. De verschillende vormen van imagery zijn zowel toepasbaar voor het verbeteren van de prestaties en herstel in de sport als tijdens het revalidatieproces.
Wanneer een sporter bijvoorbeeld zijn/haar been heeft gebroken en die nog niet mag belasten, kan de sporter doormiddel van motor imagery oefeningen toch zijn/haar been trainen en spierkracht behouden.

Voordelen van imagery
Imagery heeft een positief effect op verschillende manieren. Onder andere door:
– Een toename van spierkracht en uithoudingsvermogen van de spieren.
– Het houdt de spieraansturing van uit de hersenen op peil.
– Het zorgt voor minder angst voor nieuwe blessures of voor pijn bij de behandeling.

Dit zijn enkele voorbeelden van wetenschappelijk bewezen gevolgen bij het gebruik van visualisatie in de revalidatie. Ook sporters kunnen voordeel halen uit het gebruik van visualisatie onder andere door het versterken van hun zelfvertrouwen, beter omgaan met pijn en gemotiveerd blijven voor de revalidatie. De laatste paar jaar wordt imagery ook in de gezondheidszorg toegepast o.a. na de operatie en revalidatie van een nieuwe knie en heup. Als patiënten met imagery aan de slag kunnen tijdens hun revalidatie blijken ze minder pijn te hebben, vindt er toename van spierkracht en verbetering van hun slaapkwaliteit plaats. Daarbij presteren zij ook nog eens beter op performance testen zoals de Timed Up & Go test.

Wil je graag meer over imagery en de toepassing ervan te weten komen? Geef je dan op voor de speciaal ontwikkelde cursus Imagery in revalidatie voor fysiotherapeuten over dit onderwerp!

Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial