De sporters op de velden hadden het zwaar afgelopen weekend. Niet alleen omdat er hard geknokt werd voor Europees voetbal, promotie of lijfsbehoud. Ook de klimatologische omstandigheden maakten de wedstrijden zeer vermoeiend. Wat gebeurt er tussen de oren als je steeds meer uitgeput raakt? Wat voor invloed hebben deze warme omstandigheden op de psyche? Hebben de vele kaarten, die er vielen wellicht iets te maken met de vermoeidheid in het hoofd? Alleen in Utrecht en Kerkrade werden er al 11 gele en 2 rode getrokken.

De afgelopen dagen was het warm. Tropisch warm. De temperatuur kwam boven de 30 graden en de meeste wedstrijden werden ook nog in de middag gespeeld, op het heetst van de dag. Deze hitte, in combinatie met de druk die op de wedstrijden lag, zorgde voor een ideale situatie om behoorlijk uitgeput te raken. Dit alles heeft natuurlijk gevolgen voor het bewegingsapparaat, maar kan ook psychologische consequenties hebben.

Bij uitputting wordt de aandacht van de sporter getrokken naar zijn vermoeide, pijnlijke ledematen. Zijn hoofd wil presteren, want dit is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar zijn spieren, gewrichten en longen schreeuwen om het rustiger aan te doen. Dit kan erg afleiden van hetgeen de speler op dat moment te doen heeft, namelijk voetballen.

Je kunt het vergelijken met een digitale camera. Als je veel vermoeidheid voelt, is de meerderheid van de pixels daarop gericht. Je houdt dan nog maar een kleine hoeveelheid pixels over om je te richten op het voetbal. Daardoor zie je minder scherp en volledig. De bal komt dan in grovere pixels op je af, waardoor je net niet dat effect in de bal ziet, of zijn snelheid minder goed kan inschatten. Met als gevolg dat je hem slechter aanneemt.

Je overzicht over het veld is ook minder, waardoor je de posities van je medespelers en tegenstanders minder goed inschat, hetgeen weer gevolgen heeft voor de zuiverheid van je passing. Ook loop je het risico, dat je tackles te laat ziet aankomen en geblesseerd raakt. Door uitputting wordt de kans op een blessure natuurlijk toch al groter.

Een ander psychologisch effect van vermoeidheid is dat gevoelens meer tot uiting kunnen komen. Mensen zijn een vat vol emoties. Als we die allemaal de vrije loop lieten, zouden we als beesten met elkaar omgaan. Dat doen we niet, want we kunnen onze emoties controleren. Dit controleren kost echter wel energie. Bij gebrek aan energie gebeurt het daarom wel eens, dat iemand uit zijn slof schiet bij een overtreding of na een (in zijn ogen verkeerde) beslissing van de scheidsrechter. Dit gebeurt vaker naarmate het toernooi of seizoen vordert, omdat de vermoeidheid zich opstapelt en spanningen toenemen vanwege alles beslissende wedstrijden.

Kortom, fit zijn is niet alleen belangrijk voor het bewegingsapparaat, maar ook om je koppie erbij te kunnen houden. Zeker onder zulke tropische omstandigheden als afgelopen weekend.

Groetjes WPC’er,

Afke

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial