Het Davis Cup-team is afgelopen weekend gepromoveerd naar de wereldgroep na een sensationele comeback: een 2-0 achterstand werd omgebogen naar een 3-2 winst. In dezelfde stad, Den-Haag, heeft ADO Den Haag zondag verrassend een punt gepakt tegen Ajax door 1-1 te spelen.

Zowel ADO als het Davis Cup-team heeft dit weekend een bijzondere prestatie neergezet en toevallig zijn de spelers van ADO vorige week op bezoekt geweest bij het Davis Cup-team.

De voetballers van ADO ondervonden al snel dat de snelheid van de bal bij tennis toch een stuk hoger ligt dan bij voetbal. Davis cup captain Paul Haarhuis observeerde de ADO spelers terwijl zij de service van Haasse probeerde te retourneren en vatte dit als volgt samen: ‘Jullie kijken wel maar jullie reageren niet meer. Dus die bal komt, en dan gaat die arm dus niks meer doen.’

Naast dat de voetballers een leuk uitje hadden kunnen zij ook veel leren op de tennisbaan, differentieel leren wordt dit genoemd.

Differentieel leren houdt in dat er zoveel mogelijk variatie en diversiteit in de trainingsvormen komt.  Door bijvoorbeeld een taak voorafgaand te laten doen aan het schieten van de bal, met ongelijke teams wedstrijdjes spelen, op verschillende ondergronden trainen of andere sporten en/of materialen betrekken bij jou sport maak je trainingen interessanter en effectiever. De bedoeling is dat sporters niet kunnen terugvallen op hun vertrouwde patronen en zo gedwongen worden om zich aan te passen en te leren. Op die manier ontwikkelen sporters nieuwe hersenverbindingen en leren zij onder zo veel mogelijk omstandigheden te presteren.

Een voorbeeld van het betrekken van een andere sport bij jou eigen sport is het trainen met andere ballen. Om het reactievermogen en aanpassingsvermogen van de spelers van ADO te trainen kunnen zij bijvoorbeeld oefeningen doen op de tennisbaan om zo te oefenen met andere ballen, andere snelheid en een andere ondergrond. Of zij kunnen tennisballen gebruiken op het voetbalveld om zo te oefenen met andere snelheden en vluchten van de bal.

Bij WOUW Performance Coaching hebben wij onze eigen variant van differentieel leren verwerkt in het vitaliteitprogramma en onze workshop voor huiswerkbegeleiders. In deze programma’s maken wij de transfer van (top)sport naar het bedrijfsleven en scholieren. Wat kunnen deze disciplines van elkaar leren? Hoe gaan sporters met verschillende omstandigheden om en wat kunnen werknemers en huiswerkbegeleiders hiervan leren?

Ben jij nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.wouwpc.nl of neem contact met ons op.

 

Groetjes,

WPC’er Yara

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial