Wist je dat tennis hoogstwaarschijnlijk van het Franse woord ‘Tenez’ (pak aan!) komt? En dat de naam ‘Roland Garros’ een eerbetoon was aan de eerste echte Franse gevechtspiloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het Franse leger vocht? Genoeg over voetbal gepraat de afgelopen tijd, deze vooruitblik gaat over het tennistoernooi dat m.i. het meeste spektakel biedt van de grote vier: Roland Garros! Het toernooi dat gespeeld wordt in Parijs, en uniek is omdat het op het trage gravel wordt gespeeld. Ondertussen zijn de kwalificaties gespeeld en is het complete deelnemersveld voor het hoofdtoernooi bekend. Met drie  Nederlandse dames zijn we zeldzaam goed vertegenwoordigd.

In WOUW wat komt er nou, blik ik vooruit op een aantal wedstrijden/situaties die vanuit sportpsychologisch perspectief interessant zijn. Te beginnen met de Nederlandse dames en de verwachtingen.  De totale afwezigheid van verwachtingen zou weleens voordelig kunnen uitpakken voor Quirine Lemoine (25) en Richel Hogenkamp (25). Lemoine versloeg Arantxa Rus in de finale van de kwalificaties en daarmee maakt ze haar debuut in het hoofdtoernooi van een Grand Slam. Als 160e op de wereldranglijst mag ze spelen tegen de nummer 46. Lemoine heeft al een indrukwekkende prestatie geleverd door het hoofdtoernooi te halen, waardoor ze als underdog vrijuit kan spelen: een heerlijke uitgangspositie! En als ze wint.. dan treft ze zeer waarschijnlijk Kiki Bertens. Dit is interessant, want spelen tegen een bekende tegenstander wordt vaak als moeilijker gezien dan spelen tegen een onbekende speelster. Gedachten als: ‘hier win ik de training ook nooit van’, of ‘iedereen weet dat ik hiervan hoor te winnen’, kunnen dan sterker naar voren komen. En dit soort gedachten kunnen grote invloed kunnen hebben op je gevoel (spanning) en gedrag (verkramping).

Verwachtingen ontstaan meestal in wisselwerking met je omgeving en vinden vaak hun oorsprong in resultaten die in het verleden zijn geboekt. Vorig jaar sprak men na het behalen van de halve finale over het ‘Kiki-effect’, en Nadal, de enige tennisser die ooit negen keer een eenzelfde grandslam (Roland Garros..) op zijn naam heeft geschreven, werd door de tenniswereld tot Gravelkoning omgedoopt. Voor het opbouwen van gezond zelfvertrouwen is het goed om af en toe bewust stil te staan bij eerdere successen, maar dit moet tijdens de wedstrijd niet afleiden van de uit te voeren taak. Hier ligt de uitdaging voor de Nederlandse dames! We gaan het zien.

 Au revoir WPC’er,

Kees